User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

1. First Spice Park in Kerala ?

 Answer : Puttadi (Idukki)


2. First Zero Landless District in India
 
 Answer : Kannur


3. Leader of Salt Sathyagraha in Kerala
 
 Answer : K. Kelappan

4. Name of the Clean Sabarimala Project

  Answer : Punyam Poomkavanam


 
5. Indian Institute of Mass Communication is situated at

  Answer : Vijayapuram (Kottayam)


 

6. The first ISO certified police station in Kerala

  Answer : Kozhikode Town Police Station



7. The cultural capital of Kasaragod

 Answer : Nileshwaram



8. The first Rock Garden in kerala

  Answer : Malampuzha


 

9. Matha Amrithanandamayi Ashram is situated in

  Answer : Vallikavu (Kollam)



10. First professional football club in Kerala

  Answer : F.C.Kochin



11. The first Butterfly Safari Park in Asia

  Answer : Thenmala (Kollam)



12. First Labour Organization in Kerala

  Answer  : Travancore Labour Association (1922, Alappuzha)



13. The biggest pass in kerala

  Answer  :  Palakkad pass



14. First Tea Museum in India

  Answer : Kannan Devan Tea Museum


 

15. Vasco Da Gama memorial is located at

  Answer : Kappad



16. Mango city of Kerala

  Answer : Muthalamada


 

17.  Muthanga Agitation took place on

  Answer : 19 February 2003 (Muthanga village) (Wayanad District)



18. The place where Granite statute of lord Buddha(Karumadikkutan) found

  Answer : Karumady (Alappuzha)



19. Appan Thampuran Memorial  is situated at

  Answer : Ayyanthol



20. Wayanad pass is situated in

  Answer : Kozhikode
 


 
21. The only drive-in beach in Kerala
 
  Answer :  Muzhappilangadi Beach


22. Thalakkal Chandu Memorial is located at

  Answer : Panamaram (Wayanad District)



23. The birth place of Kunjan Nambiar

  Ans : Killikurussimangalam



24. Birth place of K.R.Narayanan

  Answer : Uzhavoor (Kottayam)



25.  Chief Architect of Mullaperiyar Dam

  Answer : John Penny Cuick



26. First Railway Line in Kerala

  Answer: Tirur - Baypur (1861)



27. Architecture of Cochin Port

  Answer : Robert Bristow



28. Headquarters of Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam (SNDP)

  Answer : Kollam  



29. Kozhikode International Airport is situated at

  Answer: Karipur (Malappuram)



30. Founder's of Kerala Kalamandalam                    

  Answer : Vallathol Narayana Menon and Mukunda Raja


 

31. Southern most fresh water lake in Kerala

  Answer : Vellayani



32. Old name of Sultan Bathery

  Answer : Ganapathivattom



33. First Baby friendly Panchayath in Kerala

  Answer : Nedumbassery



34. First Hanging Bridge in Kerala

  Answer : Punalur Bridge



35. First rubberised road in Kerala
 

  Answer : Kottayam-Kumily Road



36. The smallest river in kerala

  Answer :Manjeswaram Puzha (Kasargod)



37. Tirunelli Maha Vishnu temple is situated in

  Answer : Wayanad



38. Kerala's only one Lion Safari Park is situated at

  Answer : Neyyardam (Marakunnam Island)



39. First Fully Computerized Panchayath in Kerala

  Answer : Vellanad


 

40. Central University of Kerala is situated in

  Answer : Naimarmoola (Kasargod)



41. The first Akhila Kerala Congress summit is held at

  Answer : Ottapalam



42. Endosulfan destroyed villages in Kasargod

  Answer : Swarga and Pedra



43. The book "Jeevadayani" is written by

  Answer : Leela Kumari Amma



44. First Post Office of Kerala was established at

  Answer : Alappuzha (1857)



45. First film studio in Kerala

  Answer : Udaya



46. The first Naphtha based Thermal power plant of Kerala is situated in

  Answer : Kayamkulam.



47. Headquarters of Palakkad Railway Division

  Answer : Olavakkode


 
48.  Kanthalloor sala was known as
 
 Answer : Dakshina Nalanda (Nalenda of the South)

 
49.First Gramma Panchayath to receive  Swaraj Trophy
 
  Answer : Kanjikuzhy

 

50. Edakkal Cave is situated in

  Answer : Ambukuthi Mala

അഭിപ്രായങ്ങള്‍ താഴെ രേഖപ്പെടുത്തുക ( Google Chrome Not Supported )