Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

PALAKKADU

 

ആസ്ഥാനം  പാലക്കാട് 
വിസ്തീർണ്ണം 627 ചതുരശ്ര കിലോമീറ്റർ
ആകര്‍ഷണങ്ങള്‍ മലമ്പുഴ ഡാം, സൈലന്റ്‌വാലി ദേശീയോദ്യാനം

താലുക്കുകള്‍

  1. പാലക്കാട്
  2. ഒറ്റപ്പാലം
  3. ആലത്തൂർ
  4. ചിറ്റൂർ
  5. മണ്ണാർക്കാട്

 


 

  • കേരളത്തിലെ ഏറ്റവും വലിയ ജില്ല
  • കേരളത്തില് കാറ്റില് നിന്നും വൈദ്യുതി ഉല്പാദിപ്പിക്കുന്ന ആദ്യ പ്രോജക്റ്റ് നടപ്പിലാക്കിയത് - കഞ്ചിക്കോട്
  • കേരളത്തില് ഏറ്റവും കൂടുതല് പട്ടികജാതിക്കാരുള്ള ജില്ല
  • കേരളത്തില് ഏറ്റവും ചൂട് കൂടുതല് ഉള്ള ജില്ല
  • കേരളത്തില് നിലക്കടല ഉല്പാദിപ്പിക്കുന്ന ഏക ജില്ല
  • കൊക്കക്കോള വിരുദ്ധ സമരം നടന്നത് പാലക്കാട് ജില്ലയിലെ പ്ലാച്ചിമട പ്രദേശത്താണ്
  • കേരളത്തില് എല്ലാവര്ക്കും ബാങ്ക് അക്കൗണ്ട് ഉള്ള ജില്ല
  • കേരളത്തിലെ ഏറ്റവും വലിയ റെയില്വേസ്റ്റേഷന് - ഷോര്ണൂര്
  • കേരളത്തില് പരുത്തി ഉല്പാദിപ്പിക്കുന്ന ഏക ജില്ല
  • സംഘകാലത്ത് പൊറൈനാട് എന്നറിയപ്പെട്ടിരുന്ന പ്രദേശം ആണ് പാലക്കാട്
  • പാലക്കാട് റയില്വേ ഡിവിഷന്റെ ആസ്ഥാനം - ഒലവക്കോട്
  • സിംഹവാലന് കുരങ്ങുകള്ക്ക് പ്രസിദ്ധമായ നാഷണല് പാര്ക്ക് - സൈലന്റ് വാലി
  • കേരളത്തിലെ വൃന്ദാവനം എന്നറിയപ്പെടുന്ന സ്ഥലം - മലമ്പുഴ
  • മലമ്പുഴ അണക്കെട്ട് സ്ഥിതി ചെയ്യുന്നത് ഭാരതപ്പുഴയിലാണ്
  • ഓറഞ്ച് തോട്ടങ്ങളുടെ നാട് എന്നറിയപ്പെടുന്ന സ്ഥലം - നെല്ലിയാമ്പതി
  • പാവപ്പെട്ടവന്റെ ഊട്ടി എന്നറിയപ്പെടുന്ന സ്ഥലമാണ് പാലക്കാട് ജില്ലയിലെ നെല്ലിയാമ്പതി
  • കാര്ഷിക കടാശ്വാസ കമ്മിഷന്റെ ആസ്ഥാനം പാലക്കാട് ആണ്
  • കേരളത്തിലെ ആദ്യ റോക്ക് ഗാര്ഡന് മലമ്പുഴ ആണ്
  • നെല്ല് ഏറ്റവും കൂടുതല് ഉല്പാദിക്കുന്ന ജില്ല
  • കേരളത്തില് ഏറ്റവും കൂടുതല് കര്ഷക തൊഴിലാളികള് ഉള്ള ജില്ല
  • സൈലന്റ് വാലിയെ നാഷണല് പാര്ക്കായി പ്രഖ്യാപിച്ചത് - 1984ൽ
  • കേരളത്തിലെ ഏക മയില് വളര്ത്തല് കേന്ദ്രം - ചൂളന്നൂര്
  • കേരളത്തിലെ ആദ്യ കമ്പ്യൂട്ടര്വത്കൃത കളക്റ്ററേറ്റ് ആരംഭിച്ച ജില്ല
  • കോക്കകോള, പെപ്സി ഫാക്ടറികള് ഉള്ള ജില്ല
  • ചെണ്ട, മദ്ദളം, തകില്, ഇടയ്ക്ക, തബല, തിമില തുടങ്ങിയ വാദ്യോപകരണങ്ങളുടെ നിര്മ്മാണത്തിന് പ്രസിദ്ധമായ പാലക്കാട് ജില്ലയിലെ സ്ഥലം ആണ് പെരുവേമ്പ
  • മലബാര് സിമന്റ് ഫാക്ടറി സ്ഥിതി ചെയ്യുന്ന സ്ഥലം - വാളയാര്
  • ഭാരതപ്പുഴയുടെ മറ്റോരു പേരാണ് നിള
  • കേരളത്തിലെ കുരുമുളക് ഗവേഷണ കേന്ദ്രം - പന്നിയൂര്
  • സമ്പൂര്‍ണമായും വൈദ്യുതീകരിച്ച കേരളത്തിലെ ആദ്യത്തെ ഗ്രാമ പഞ്ചായത്ത്  കണ്ണാടി 

 

1. Palakkad was formed on
Ans : 1st January 1957

2. The biggest district in kerala
Ans : Palakkad(2006)

3. The hottest district in kerala
Ans : Palakkad

4. The largest producer of rice in kerala
Ans : Palakkad

 
5. The granary of kerala
Ans : Palakkad

                       .

6. The first fully electrified district in kerala

Ans : Palakkad

7. The first total banking district in kerala
Ans : Palakkad

8. The old name of  Palakkad
Ans : Porainadu

9. The biggest pass in kerala
Ans :  Palakkad pass

10.  The pass which is known as "Entrance of Kerala"
Ans :  Palakkad pass

                        .

11.  Palakkad pass connects
Ans : Palakkad and Coimbatore

12. The NH which connect with Palakkad pass
Ans : NH 47 (NH 544)

13. The biggest pass in Westen Ghatt
Ans :  Palakkad pass

14.  The district which has highest number of scheduled caste population in kerala
Ans : Palakkad

15. Palakkad is known as
Ans : Karimpanakalude Nadu

                 .

16. Sugar Bowl of Kerala
Ans : Palakkad

17. The lowest literacy rate district in kerala
Ans : Palakkad

18. The least literate Grama Panchayath in kerala
Ans : Padavayal

19. The traditional festival form of  villages in Palakkad
Ans : Kalapoot

20. The Kalpathy struggle in
Ans : 1926  

                     .

21. The Leaders of the Kalpathy struggle
Ans : Ananda Theerthan (Ananda Shenoy) and Vedha Bandhu (Venkitachalam)

22. The oldest Shiva Temple in Malabar
Ans : Kalpathy Viswanathan Swami Temple

23. The famous festival of  Kalpathy Viswanathan Swami Temple
Ans : Kalpathy Radholsavam


24. Kalpathy Viswanathan Swami Temple built by
Ans : H.H.Kombi Achan

25. The birth place of Kunjan Nambiar
Ans : Killikurussimangalam

                .

26. Kunjan Smarakam is  situated at
Ans : Killikurussimangalam

27. May 5th is observed as
Ans : Kunjan day

28. The first Peacock Sanctuary in kerala
Ans : Choolanur

29. The second National Park in  kerala
Ans : Silent Valley National Park

30. Silent Valley National Park is situated in
Ans : mannarkad (Palakkad)

                .

31. Silent Valley declared as National Park in
Ans : 1984

32. Silent Valley is located in
Ans : Nilgiri hills

33. The silent Valley region is locally known as
Ans : Sairandhrivanam

34. The river flows through silent Valley is
Ans : Kunthipuzha

35. The least polluted river in Kerala
Ans : Kunthipuzha

             .            

36. The river originates from silent Valley
Ans : Thuthapuzha
       
37. The endangered species founded in Silent Valley is
Ans : Lion Tailed Macaque

38. Mayiladum Para Sanctuary is situated in
Ans : Palakkad

39. Parambikulam Wild Life Sanctuary is situated in
Ans :  Palakkad

40. Parambikulam Wild Life Sanctuary established in
Ans : 1973

            .

41. The only Wild Life Sanctuary in kerala entered through the Tamilnadu state
Ans : Parambikulam Wild Life Sanctuary

42. The biggest Teak Tree in the world
Ans : Kannimaram (Parambikulam Wild Life Sanctuary)

43. Parambikulam declared as tiger reserve in
Ans : 2010

44. The first computerized Collector-rate in India
Ans : Palakkad Collector-rate

45. The first fully computerized Taluk office in India
Ans : Palakkad collector-rate

                        .  

46. Largest Railway Junction in kerala
Ans : Shornoor

47. Railway city in kerala
Ans : Shornoor

48. Rail coach factory in kerala is situated at
Ans : Kanjikode (Palakkad)

49. Headquarters of Palakkad Railway Division
Ans : Olavakkode

50. The traditional art form of Palakkad
Ans : Kaniyarkali

                        .

51. Indian Telephone industries is situated at
Ans : Kanjikode

52. The first wind farm in kerala is situated at
Ans : Kanjikode

53. Fluid Control Research Institute
Ans : Kanjikode

 

54. The first Labor Bank in kerala is situated at
Ans : Akathethara (Palakkad)

55. The first fully electrified Panchayath in Kerala
Ans : Kannady

                     .

56. The first Defense park in Kerala is situated at
Ans : Ottapalam

57. The first paperless Government office in India
Ans : Mannarkkad Taluk Office

58. The Main Rivers in Palakkad
Ans :
a. Bharathapuzha
b. Bhavani
c. Gayatripuzha
d. Kannadipuzha
e. Kalpathipuzha
f. Kunthipuzha
g. Karimpuzha
h. Thuthapuzha
i. Siruvani

59. Bhavani  river originates from
Siruvani

60. Major Water falls in Palakkad
Ans :
a. Dhoni
b. Pathrakadavu
c.Meenvallam

                   .              

61. Meenvallom project is constructed across the river
Ans : Thuthapuzha

62. The first hydel project owned and operated by a local body in Kerala
Ans : Meenvallom


63. Major Dams in Palakkad
Ans :
a. Pothundy dam
b. Siruvani dam
c. Malampuzha dam
d. Walayar dam
e. Meenkara dam
f. Mangalam dam
g. Kanjirappuzha dam
h. Mangalamdam

64. The largest reservoir in kerala
Ans : Malampuzha dam

65. A concrete Sculpture of YAKSHI situated in
Ans : Malampuzha Garden

             .

66. The architecture of YAKSHI
Ans : Kanai Kunhiraman

67. The first Rock Garden in kerala
Ans : Malampuzha

68. he dam constructed for supplying drinking water to Coimbatore
Ans : Siruvani Dam

69. The famous Jain religious center situated in Palakkad
Ans : Jainimedu

70. Mahakavi Kumaranasan wrote his monumental poem Veenapoove at
Ans : Jainimedu

              .

71. First government college in malabar
Ans : Victoria college (Palakkad)

72. Malabar Cements situated in
Ans : Walayar

73. Chembai Vaidya Natha Bhagavather is related to
Ans : karnatic Music

74. The birth place of Chembai Vaidya Natha Bhagavather
Ans : Kottayi

75. The Memorial of Chembai Vaidya Natha Bhagavather is situated in
Ans : Kottayi

               .

76. Rice Research centre in Palakkad
Ans : Pattambi

77. Palakkad Fort (1766)is built by
Ans : Hyder Ali

78.  Palakkad Fort is also known as
Ans : Tipu's Fort

79. Sugar Cane Research Center
Ans : Menonpara

80. The founder of the Coca-Cola Virudha Samara Samiti in Plachimada
Ans : Mayillamma

            .

81. The first Grama Panchayath in kerala to run entirely on solar energy
Ans : Perumatty

82. The only river flows through Attapadi  is
Siruvani

83. The only tribal development black in Kerala
Ans : Attapadi

84. Government Goat Farm is situated in
Ans : Attapadi

 

85. Mango city of Kerala
Ans : Muthalamada

                .

86. Vrindavan of Kerala
Ans : Malampuzha Garden

87. Nagpoor of kerala
Ans : Nelliampathi

88. Poor Man's Ooty
Ans : Nelliampathi

89. Nelliampathi hills are  known as
Ans : Queen of the Palakkad Hills

90. The only place in Kerala is famous for Black Soil
Ans : Chittur

91. The first Akhila Kerala Congress summit is held at
Ans : Ottapalam

92. The only district in kerala produce cotton
Ans : Palakkad

അഭിപ്രായങ്ങള്‍ താഴെ രേഖപ്പെടുത്തുക ( Google Chrome Not Supported )