User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

 

SECRETRIATE ASSISTANT

 

CHEMISTRY

 

 

1.The gas formed when Potassium permanganate is heated:

(a) Nitrogen (b) Oxygen

(c) Hydrogen (d) Ammonia

Answer: ( b)

2. The pungent smell emitted while scratching the match box:

(a) Oxygen (b) Hydrogen sulphide

(c) Methane (d) Sulphur dioxide

Answer: ( d)

3. The gas formed in Sun as the result of nuclear fusion:

(a) Oxygen (b) Hydrogen

(c) Methane (d) Helium

Answer: (d )

4. What is the colour of ozone:

(a) Yellow (b) Orange

(c) Blue (d) Red

Answer: (c )

5. Which metal is called ‘White Gold’?

(a) Mercury (b) Silver

(c) Iron Sulphide (d) Platinum

Answer: (d )

6. Which metal has the symbol ‘Hg’?

(a) Hydrogen (b) Iron

(c) Aluminium (d) Mercury

Answer: ( d)

7. The metal used to make the nib of fountain pens:

(a) Silver (b) Aluminium

(c) Lead (d) Iridium

Answer: (d )

8. The name ‘Aurum’ is related to the metal:

(a) Tungsten (b) Osmium

(c) Gold (d) Iridium

Answer: ( c)

9. The substances added to ore to remove impurities is called:

(a) Gang (b) Flux

(c) Aqua regia (d) Alloy

Answer: ( b)

10. Which is known as ‘the metal of hope’?

(a) Titanium (b) Uranium

(c) Silver (d) Platinum

Answer: (b )

11. Which one of the following can be used to absorb neutrons to control the chain reaction during nuclear fission?

(a) Boron (b) Heavy water

(c) Uranium (d) Plutonium

Answer: (a )

12. The colour of pure diamond:

(a) Red (b) Blue (c) Green (d) Colourless

Answer: ( d)

13. When water itself combines chemically with some element or mineral is called:

(a) Carbonation (b) Desilication

(c) Hydration (d) Oxidation

Answer: (c )

14. Who formulated the system of pH value?

(a) Lavosier (b) Pasteur

(c) Dalton (d) Sorenson

Answer: (d )

15. Bronze is an alloy of Copper and ......

(a) Tin (b) Zinc (c) Lead (d) Nickel

Answer: (a )

 

16. Chocolate contains Lead and.......

(a) Aluminium (b) Silver

(c) Cobalt (d) Nickel

Answer: (d )

17. Bauxite is the ore of:

(a) Barium (b) Iron

(c) Aluminium (d) Copper

Answer: (c )

18. Vanaspathi is prepared by passing .......through vegitable oil:

(a) Helium (b) Nitrogen

(c) Hydrogen (d) Carbon

Answer: (c )

19. Endosulfan is a :

(a) Insecticide (b) Hallucinogen

(c) Medicine (d) Beverage

Answer: (a)

20. The chemical name of Common Salt?

(a) Sodium Chloride (b) Calcium Chloride

(c) Potassium Chloride (d) Ferrous Sulphate

Answer: (a )

21. The first Trans Uranic element:

(a) Plutonium (b) Neptunium

(c) Einsteinium (d) Fermium

Answer: ( b)

22. Most chemically reactive element?

(a) Hydrogen (b) Oxygen

(c) Carbon (d) Flourine

Answer: ( d)

23. Heavy water is used in:

(a) Nuclear reactors (b) Aqua lungs

(c) Quartz clocks (d) Jet engines

Answer: ( a)

24. Sodium imparts ..... colour to flames:

(a) Red (b) Green (c) Yellow (d) Blue

Answer: ( c)

25. If the pH value of a substance is below 7 , it is:

(a) Acid (b) Base

(c) Neutral (d) Water

Answer: (a )

26. The process used in dairies to separate cream from milk is:

(a)Centrifugation (b) Sedimentation

(c) Filtration (d) Sublimation

Answer: (a)

27. Which of the following is not present in pure sugar?

(a)Carbon (b) Hydrogen (c) Oxygen (d) Nitrogen

Answer: (d)

28. Phosphorus finds important use in _____ industry.

(a)Soap (b) Fertilizer (c) Paper

(d) Sugar

Answer: (b)

29. Radio Carbon dating was discovered by:

(a)Willard Franck Libby (b) Madam Curie

(c) Henri Bequerel (d) Pierrie Curie

Answer: (a)

30. Development of unpleasant smell and taste in oil and fat containing food items due to oxidation of atmospheric oxygen is called:

(a)Radio activity (b) Turbidity (c) Acidity (d)  Rancidity

Answer: (d)

 

31. The element used for radiographic imaging:

(a)Calcium (b) Strontium (c) Barium (d) Beryllium

Answer: (c)

32. An anti-oxidant often added to fat containing foods to prevent rancidity:

(a)Ethyl benzoate (b) Methylated chlorobenzene

(c) Butyrated hydroxi anisole (d) Propyl alcohol

Answer: (c)

33. Which of the following insoluble in water?

(a)Silver Chloride (b) Calcium Chloride

(c) Sodium Nitrate (d) Magnisium Sulphate

Answer: (a)

34. An example of mineral acid:

(a)Citric acid (b) Formic acid

(c) Tartaric acid (d) Hydrochloric acid

Answer: (d)

35. The most abundant type of coal:

(a)Bituminous (b) Anthrasite (c) Lignite (d) None of these

Answer: (a)

36. Pigments obtained from plants can be separated by:

(a)Magnet (b) Crystallisation

(c) Chromatography (d) Separating Funnel

Answer: (c)

37. Potassium permanganate is used to purify water.  Which among the following properties of it helps in this action?

(a)Reducing (b) Oxidising (c) Sterilizing (d) Leaching

Answer: (b)

38. What type of reaction is in the digestion offood in human body?

(a)Decomposition (b) Hydrogenation

(c) Calcination (d) Incubation

Answer: (a)

39. Which of the following is called the ‘Mother of Pearl’?

(a)Ammolite (b) Nacre (c) Tusk (d) Sea shell

Answer: (b)

40. Bleaching powder contains;

(a)Magnisium (b) Sodium (c) Calcium (d) Potassium

Answer: (c)

41. It is easily noticed the smell of the LPG gas because of which among the following?

(a)Butane (b) Propane (c) Methane (d)  Ethanethiol

Answer: (d)

42. Teflon, the tough and fire resistant polymer, containing the halogen:

(a)Chlorine (b) Flourine (c) Iodine (d) Bromine

Answer: (b)

43. Froth and foams are examples of the following:

(a)Gas suspended in liquid

(b) Liquid suspended in gas

(c) Solid suspended in gas

(d) None of these

Answer: (a)

44. The discomfort due to indigestion can be cured by taking:

(a)Baking soda (b) Vinegar (c) Naphthalene (d)  Benzene

Answer: (a)

45. Chemical properties mostly resemble those of :

(a)Gold (b) Platinum (c) Barium (d)  Germanium

Answer: (c)

 

46. If rubbing vinegar on the stung area of the skin gives relief, then the person has been stung by:

(a)Ant (b) Cockroach (c)Bee (d)  Wasp

Answer: (d)

47. The largest diamond:

(a) Kohinoor             (b) Cullinan

(c) Hope                     (d) Star

Answer: (b)

48. Which among the following qualities of iron is best based upon iron content?

(a)Magnatite (b) Haematite (c)Limonite (d)  Siderite

Answer: (a)

49. Spoilage of potato chips is prevented by packing them in plastic bags in an

atmosphere of:

(a)Oxygen (b) Nitrogen (c) Argon (d) Chlorine

Answer: (b)

50. Which among the following metal is used in railroad flares?

(a)Germanium (b) Cadmium (c) Strontium (d) Tin

Answer: (c)

51. The process by which tea leaves are separated from prepared tea is called:

(a)Distillation (b) Filtration (c) Evaporation (d) Solvent extraction

Answer: (b)

52.......... All alloy of -------- with any other metal is known as Amalgum.

(a) Mercury (b) Iron

(c) Copper (d) Silver

Answer: (a)

53. Which one of the following is used as moderator in nuclear reactor?

(a) Coal (b) Paraffin

(c) Lead (d) Graphite

Answer: (d)

54. Chlorine was discovered by:

(a) Joseph Priestly (b) Paul Muller

(c) Joseph Black (d) Carl Scheele

Answer: (d)

55. Who categorised elements according to atomic number?

(a) Mosley (b) Napier

(c) Mendeleev (d) Priestly

Answer: (a)

56. Beryllium Aluminium Silicate is known as:

(a) Emerald (b) Topaz

(c) Diamond (d) Quartz

Answer: (a)

57. Methanoicacid istheanother name of:

(a) Lactic acid (b) Malic acid

(c) Formic acid (d) Prussic acid

Answer: (c)

58. The first organic compound prepared in laboratory:

(a) Ammonia (b) Urea

(c) Methane (d) Benzene

Answer: (b)

59. The isotope used for the treatment of Cancer:

(a) Carbon-14 (b) Uranium-238

(c) Cobalt-60 (d) None of these

Answer: (c)

60. Kovar is an alloy of Iron and---------

(a) Lead (b) Copper

(c) Tin (d) Cobalt

Answer: (d)

 

61. Sir Humphry Davy discovered:

(a) Helium (b) Hydrogen

(c) Sodium (d) Oxygen

Answer: (c)

62. A natural fertilizer:

(a) Urea (b) Ammonium Nitrate

(c) Compost (d) Ammonium Nitrate

Answer: (c)

63. Which metal is not used as electromagnet?

(a) Iron (b) Copper

(c) Nickel (d) Cobalt

Answer: (b)

64. Radium is chemically similar to:

(a) Calcium (b) Hydrogen

(c) Helium (d) Iron

Answer: (a)

65. Which is used as eye wash?

(a) Hydrocyanic acid (b) Boric acid

(c) Tannic acid (d) Citric acid

Answer: (b)

66. Commercial Vaseline is derived from :

(a) Plant gums (b) Coaltar

(c) Wool wax (d) Petroleum

Answer: (d)

67. The process involving in making soap is:

(a) Saponification (b) Hydrolysis

(c) Condensation (d) Polymerisation

Answer: (a)

68. Neoprene, a synthetic rubber, is made from:

(a) Dichloroethane

(b) 2-Chlorobutadiene

(c) Carboxy- Methyl Cellulose (d) Methanol

Answer: (b)

69. The second mostabundant gas in the atmosphere of the Earth:

(a) Oxygen (b) Argon

(c) C02 (d) Hydrogen

Answer: (a)

70. Kerosene was discovered in 1853 by:

(a) Humphrey Dewey (b) Faraday

(c) Kekule (d) Abraham Gesner

Answer: (d)

71. The poisonous gas emitted from the engines of two wheelers:

(a) Phosgene (b) Chlorine

(c) Carbon Monoxide (d) Methyl Iso Cyanate

Answer: (c)

72. The only substance in that exists in nature in three forms solid, liquid and gas:

(a) Water (b) Coal

(c) Dry ice (d) Urea

Answer: (a)

73. Purest form of water

(a) River water (b) Sea water

(c) Pond water (d) Rain water

Answer: (d)

74. Element present in DNA and RNA:

(a) Sulphur (b) Iron

(c) Calcium (d) Phosphorus

Answer: (d)

75. The chemical that causes acid rain:

(a) Sulphur dioxide (b) Silver iodide

(c) Silver bromide (d) Ozone

Answer: (a)

 

76. Which is also known as ‘paraffin oil’?

(a) Petrol (b) Diesel

(c) Kerozene (d) Naphta

Answer: (c)

77. Gottileb Daimler invented

(a) Petrol engine (b) Diesel engine

(c) Carburettor (d) Jet Engine

Answer: (c)

78. The temperature at which it will continue to bum for at least fiveseconds after ignition by an open flame is called:

(a)  fire point                                            (b) flash point

(c) Autoignition point

(d) Octane number

Answer: (a)

79. The Basel Convention is related to:

(a) Hazardous Wastes                               (b) War Prisoners

(c) Nuclear Weapons                                   (d) Drugs

Answer: (a)

80. What is known as ‘king of chemicals’?

(a) Hydrochloric acid                                       (b) Sulphuric acid

(c) Nitric acid

(d) Acetic acid

Answer: (b)

81. The acid present in eye lotion:

(a) Citric acid (b) Boric acid

(c) Nitric acid (d) Carbolic acid

Answer: (b)

82. Which vitamin is also known as Ascorbic acid?

(a) Vitamin A

(b) Vitamin C

(c) Vitamin D

(d) Vitamin E

Answer: (b)

83. The gas used by plants to respire during day time:

(a) C02 (b) Methane

(c) Nitrogen (d) Oxygen

Answer: (d)

84. The gas used in factories to make Soda Water

(a) Carbon Dioxide (b) Ozone

(c) Ammonia (d) Helium

Answer: (a)

85. The second least dense metal:

(a) Potassium

(b) Sodium

(c) Aluminium

(d) Lithium

Answer: (a)

86. The hardest metal:

(a) iron (b) Iridium

(c) Chromium (d) Tungsten

Answer: (c)

87. Metal that is the best conductor of heat:

(a) Iron

(b) Gold

(c) Silver

(d) Copper

Answer: (c)

88. Stibnite is the ore of:

(a) Antimony (b) Lead

(c) Tin (d) Zinc

Answer: (a)

89. Ore of chromium:

(a) Chromite

(b) Nichrome

(c) Wolfram

(d) Sphalerite

Answer: (a)

90. Magnesium silicate is:

(a) Soda ash

(b) Quartz

(c) Potash

(d) Talc

Answer: (d)

 

91. Which of the following is the lightest metal ?

Answer: Lithium

92. Carborandum is —

Answer: Silicon Carbide

93. Carbon, diamond and graphite are together called

Answer: allotropes

94. The most important ore of Aluminium is–

Answer: Bauxite

95. Which of the following is the best conductor of electricity ?

Answer: Silver

96. From which mineral is radium obtained ?

Answer: Pitchblende

97. The element present in the largest amount in rocks and minerals is–

Answer: Silicon

98. Washing soda is the common name of —

Answer: Sodium Carbonate

99. Tetraethyl lead is used as

Answer: Petrol additive

100. The chemial name of Uria is–

Answer: Carbamide

101. The filament of electric bulb is made of —

Answer: Tungsten

102.Permanent hardness of water, due to sulphates of the metal, can be destroyed by the use of

Answer: zeolites

103. Permanent hardness of water can be removed by adding–

Answer: Washing Soda

104. Bleaching powder is made from —

Answer: Lime and Chlorine

105.Which of the following metals remains in liquid form under normal conditions ?

Answer: Mercury

106. The formula of Plaster of Paris is–

Answer: 2CaSO4, H2O

107. The two elements that are frequently used for making transistors are —

Answer: Silicon and Germenium

108. By fixation of nitrogen is meant-

Answer: Conversion of atmospheric nitrogen into Useful compounds

109. Liquefied Petroleum gas (LPG) consists of mainly–

Answer: Methane, Butane and Propane

110. Which of the following gas is not known as green house gas ?

Answer: Nitrous oxide

 

111. When water freezes its density-

Answer: Decreases

112. Atoms of the same element, i. e., having the Same atomic number that differ in atomic Weight, are called-

Answer: Isotopes

113. The metal that is present in Photo Films is–

Answer: Silver

114. Which of the following is not a neutral oxide ?

Answer: Sulphur Dioxide

115. The manufacture of iron ore Involves the process of-

Answer: Reduction

116. Which of the following is in liquid form at room temperature ?

Answer: Francium

117. Which of the following is used in making smoke bombs ?

Answer: Phosphorus

118. Which of the following has the strongest Bleaching property?

Answer: Chlorine

119. The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called–

Answer: Deliquescene

120. Caustic Soda is —

Answer: NaOH

121. Nitric acid does not react with-

Answer: Gold

122. Brass gets discoloured in air due to the presence of which gas in air–

Answer: Hydrogen Sulphide

123. Which of the following is not a bleaching agent?

Answer: Carbon dioxide

124. Oxygen is manufactured by the fractional Evaporation of-

Answer: Liquid air

125. Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemically–

Answer: Silicon dioxide

126. The gas usually filled in electric bulb is —

Answer: Nitrogen

127. Sodium burns in air to give-

Answer: Sodium peroxide

128. Which of the following elements is non-radioactive?

Answer: Zirconium

129. Heavy water is —

Answer: Deuterium oxide

130. Argon gas was discovered by-

Answer: William Ramsay

 

131. Most soluble in water is —

Answer: Sugar

132. One fathom is equal to–

Answer: 6 feet

133. According to Dalton’s atomic theory the smallest particle which can exist independently is–

Answer: An atom

134. The gases used in different types of welding would include —

Answer: Oxygen & acetylene

135. Formaldehyde is the starting material for The manufacture of-

Answer: Bakelite

136. The recent atomic weight scale is based on–

Answer: 6C12

137. Which of the following alloys is used for making magnets ?

Answer: Alnico

138. The phenomenon of “metamerism” is Shown by-

Answer: Methyl propylether and diethyl ether

139. The major ingredient of leather is–

Answer: Collagen

140. Chemically, vitamin C is __?

Answer: Ascorbic acid

141. If two liquids have widely different boiling Points, they may be separated by-

Answer: Fractional distillation

142. Glass is made from the mixture of–

Answer: Sand and silicates

143. Which of the following can be used as an anaesthetic?

Answer: Nitrous oxide

144. Which of the following is not an ore of Aluminium?

Answer: Azurite

145. Epoxy resins is used as–

Answer: Adhesives

146. Commercial acetic acid is used in the preparation of ?

Answer: Vinegar

147. Most soluble in water is —

Answer: Sugar

148. One fathom is equal to–

Answer: 6 feet

149. An ice cube is floating on the surface of water. How will the water level be affected by melting of this ice cube ?

Answer: Water level will remain the same

150. Bromine is —

  1. Answer: A red liquid.

 

അഭിപ്രായങ്ങള്‍ താഴെ രേഖപ്പെടുത്തുക ( Google Chrome Not Supported )